Skip to content

Morsom, lubben og nysgjerrig

Britisk korthår og langhår er noen av verdens mest populære katteraser. Utseendemessig er det en massiv katt med en lubben kropp og korte sterke ben. Britene er ganske store og tunge og utvikler seg derfor sakte. Den er ikke ferdig utviklet før i 3-4 års alderen.

Brittens temperament og bamse-aktige utseende har gjort den til noen av de mest populære katterasene i Norge. De passer godt i de fleste husholdninger, fra barnefamilier til enslige. Fordi de er enkle å håndtere og ta vare på, er britisk korthår en god nybegynnerrase.

  • Passer de fleste, bl.a. barnefamilier, enslige husholdninger og pensjonister.
  • Bamse-lignende utseende.
  • Rolig og godmodig, med ugagn i beina noen ganger.

Britisk langhår er en søskenrase til Britisk korthår
Fra 2017 er også Britisk langhår en godkjent rase i foreningen FIFe, som den norske katteforeningen NRR tilhører, og de har samme opphav som Britisk korthår .

Langhåret har samme karakteristiske trekk som Britisk korthår, og er godkjent i samme farger – med unntak av at pelsen er lang til halvlang. De er veldig populære, men pelsen krever mer vedlikehold enn en Britisk korthår. Det er derfor viktig at du som eier er interessert i å ta vare på kattens pels, ved å gre og bade om nødvendig.

Kroppen og hodet
Først ser du et rundt og bredt hode med de karakteristiske kinnposene som gir det bamseaktige utseendet, deretter små, lett avrundede ører som sitter bredt fra hverandre. Kroppen er lubben med korte og sterke ben som avsluttes med faste og runde poter som den beveger seg lekent og nysgjerrig på. Til slutt en kort og tykk hale med en lett avrundet halespiss.

Øyne med et åpent uttrykk
I de fleste fargevarianter bør øyenfargen være oransje eller kobber. Unntakene inkluderer de sølv- og gyllenfargede kattene som skal ha grønne øyne og de colourpoint-britene, «the Siamese-masked», med sine blå øyne. Selv svært hvitflekkede eller hvite katter kan ha ett oransje øye og ett blått øye, eller begge øyne blå.

Følelsen av pelsen
Den halvlange eller korte, tette, plysjaktige pelsen finnes i et stort antall fargevarianter. De kan være ensfargede, hvite flekker eller mønstrede. De forskjellige mønstrene er tigré (stripet), tabby (marmorert), prikkete (prikket) og ticked (villmønstret). Hunnkattene kan også være skilpaddefarge (dvs. ha innslag av røde felt i pelsen).

Britene er også godkjent i forskjellige maskefarger (colourpoint). Britene kan også være sølv og gylne i kombinasjon med flere ulike anlegg.


Det søte temperamentet
Briten er vennlig og kjærlig, godmodig og omgjengelig. Som voksen er det ganske stille, noe mange setter pris på. De er ofte rolige, liker å ta ting i sitt eget tempo – men setter også pris på ugagn og lek.

De ønsker å være der eieren er og følger gjerne med fra rom til rom. De setter pris på kos, men britene er vanligvis ingen «kosekatt» i fanget, selv om slike selvfølgelig finnes, men henger gjerne ved siden av sofaen for eksempel.

Generelt bør Britisk korthår være stort til middels.

Hodeformen
Hodeformen skal være rund og solid med bred hodeskalle. Nesen skal være kort, bred og rett med en liten fordypning, men ikke et stopp som i «Exotic» (korthåret Perserkatt). Haken skal være sterk/sterk.

Ører
Formen på ørene skal være små og lett avrundet i toppen. Ørene skal plasseres bredt fra hverandre.

Øyne
Øynenes form skal være store, runde, med et åpent uttrykk og satt bredt fra hverandre. Øyenfargen skal være kobberfarget eller dyp oransje/blå/odd eyed/grønn eller blågrønn (grønn foretrekkes).

Hals
Hodet sitter på en nakke som er kort, sterk og godt utviklet

Hale
Halen er kort og tykk, med en lett avrundet topp

Pels
I sin struktur er pelsen kort og tett, og skal ikke ligge flatt. Den skal ha en god underull. Fin tekstur, som skal føles “crisp” (litt grov) ved berøring. Fargen på pelsen skal være jevn ned til røttene, med unntak av mønstrede og sølvfargede varianter.

Ben
Bena er korte og sterke. Potene er runde og faste.

Kropp
Kroppen er muskuløs, cobby i strukturen. Bredt bryst, skuldre og rygg. Sterk og solid.

Har du spørsmål?

Ta gjerne kontakt om du er interessert i en kattunge,
har spørsmål eller vil vite noe spesielt.